Premieră:
zmeul sau ce este dansul contemporan
12-13 noiembrie, 19:30 [spectacol și film]
în cadrul showcase-ului Eastern Connection
Sala Stere Popescu, Centrul Național al Dansului București
[Bd. Mărășești 80-82]
spectacol prezentat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Centrul Național al Dansului
Spectacolul the kite / Zmeul traduce în plan artistic întîlnirea coregrafului Cosmin Manolescu cu civilizația japoneză și este construit pornind de la o experiență simplă de viață, contemplare și reflecție împărtășită de artiști, înălțatul zmeului (o practică foarte populară în Asia). Aceasta este mutată în spațiul scenic și privită din punct de vedere coregrafic, al ...Read more-->
Premieră:
zmeul sau ce este dansul contemporan
12-13 noiembrie, 19:30 [spectacol și film]
în cadrul showcase-ului Eastern Connection
Sala Stere Popescu, Centrul Național al Dansului București
[Bd. Mărășești 80-82]
spectacol prezentat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Centrul Național al Dansului
Spectacolul the kite / Zmeul traduce în plan artistic întîlnirea coregrafului Cosmin Manolescu cu civilizația japoneză și este construit pornind de la o experiență simplă de viață, contemplare și reflecție împărtășită de artiști, înălțatul zmeului (o practică foarte populară în Asia). Aceasta este mutată în spațiul scenic și privită din punct de vedere coregrafic, al poeziei mișcării și al reflecției pe care actul în sine îl poate genera. Piesa actuală reprezintă concretizarea întîlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu și Zan Yamashita.
Artiștii au lucrat începînd din 2013 în cadrul unor rezidențe de cercetare la București, precum și Tokyo, Kyoto și Kinosaki, la procesul de lucru participînd anterior și coregrafele Mikiko Kawamura și coregrafa Mihaela Dancs, precum și criticul Takao Norikoshi.
Înălțatul zmeului devine în contextul acestui spectacol un generator de dialog și de reflecții comune despre societatea contemporană în România și Japonia, tradiții, istorii personale, probleme legate de ecologie, precum explozia de la Fukushima și mișcarea Roșia Montană, relația omului cu moartea, limitele comunicarii și ale traducerii, dar și o chestionare permanentă a ce anume este dansul contemporan.
Filmul Ce este dansul contemporan, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu / Veioza arte este parte integrantă a spectacolului the kite. Filmul reprezintă totodată un documentar care reflectă procesul artistic din cadrul programului Eastern Connection și integrează o serie de întrebări legate de ce este dansul contemporan, adresate profesioniștilor, amatorilor și publicului cu care artiștii au venit în contact în diverse contexte de-a lungul proiectului.
Spectacolul din 13.11 este urmat și de o discuție cu publicul.
Direcția artistică: Cosmin Manolescu
Performeri: Zan Yamashita, Cosmin Manolescu
Producție: Paradis Serial/ Fundația Gabriela Tudor
Rezidențe și spații repetiții: ZonaD, Centrul Național al Dansului București, Morishita studio – The Saison Foundation, Tokyo - Festivalul Dance New Air, Centrul Internațional de Artă din Kinosaki
Finanțatori: The Saison Foundation, Tokyo, Administrația Fondului Cultural Național, ArCuB – Programul cultural „Ești București”
Durata: aprox. 1h15
Cosmin Manolescu este coregraf, performer și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele si proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și în străinătate. Din 1998 a condus în mod regulat ateliere de dans pentru profesioniști ai dansului, actori, amatori, public larg sau copii în România și în străinătate. În cei peste 15 ani de activitate profesională a organizat sute de proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere) și a avut un rol important in promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în Romania. În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelență pentru contribuția adusă dezvoltării dansului contemporan. În perioada 2012-2014, Cosmin Manolescu a fost director artistic al spațiului ZonaD – studio Paradis Serial, iar între 2011-2015 al programului E-Motional. Între spectacole sale recente se numără „Camera 1306 [I Am Myself]”, „Piesă cu responsabilitate limitată”, realizat împreună cu Mihaela Dancs, și [Fragil] o coproducție E-Motional 2015, performată împreună cu Giselda Ranieri (IT) și Tanja Andreeva (NO). În 2013 a inițiat proiectul de colaborare artistică româno-japoneză Eastern Connection, în cadrul căruia este realizat spectacolul „the kite”.
Biletele se pot achiziţiona on-line de pe https://www.kompostor.ro/6123 – 12 noiembrie și https://www.kompostor.ro/6124 - 13 noiembrie sau cu 30 de min. înainte de începerea spectacolului la Sala Stere Popescu, Bd. Mărăşeşti, 80-82. Preţ bilet: 25 lei întreg/ 15 lei redus (elevi/ studenţi/ pensionari).
Eastern Connection 2013-2015 este un program inițiat de Cosmin Manolescu, organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Festivalul Dance New Air, Tokyo, și finanțat de The Saison Foundation, Tokyo. Partener asociat în Japonia este Centrul Internațional de Artă din Kinosaki.
Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural „Ești București” al ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri media: Revista Zeppelin, Scena.ro, ArtClue, Modernism, Sub 25, România Pozitivă
Contact: serial.paradise@artsf.ro, http://zonadstudio.wordpress.com/
Organizer
Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.
https://www.cndb.ro/
021-318.86.76