Florin Flueraș, Unimages
Unimages sunt devieri de la stări corporale și prezentări de sine plauzibile, anomalii performative ce afectează percepțiile automate. Reprezentările nu se se stabilizează, acțiunile își retrag sensul, scapă citirii, joacă feste minților și corpurilor noastre. Capacitatea de a percepe și înțelege, de a forma imagini coerente despre ceea ce avem în fața ochilor, poate fi chestionată și reînnoită. De obicei ne conformăm imaginilor personale și culturale despre noi înșine și realitate, devenind imagini, identități solidificate în acest proces. Unimages ne pot devia în afara imaginilor, identităților și, uneori, în afara minților noastre, intervenind în procesul implicit de transformare a ...Read more-->
Florin Flueraș, Unimages
Unimages sunt devieri de la stări corporale și prezentări de sine plauzibile, anomalii performative ce afectează percepțiile automate. Reprezentările nu se se stabilizează, acțiunile își retrag sensul, scapă citirii, joacă feste minților și corpurilor noastre. Capacitatea de a percepe și înțelege, de a forma imagini coerente despre ceea ce avem în fața ochilor, poate fi chestionată și reînnoită. De obicei ne conformăm imaginilor personale și culturale despre noi înșine și realitate, devenind imagini, identități solidificate în acest proces. Unimages ne pot devia în afara imaginilor, identităților și, uneori, în afara minților noastre, intervenind în procesul implicit de transformare a realității în imagini și certitudini. Unimages sunt documentate ca text scris din interiorul lor.
Cosmina Moroșan & Anticorp Solar (cadru binevoitor – participativ)
Propunerea amestecă într-un cadru binevoitor-participativ intențiile unui performance-petrecere-formă de rugăciune. Căutăm, totodată, perspective empatice și oneste de lucru cu spațiul, în condițiile în care acesta nu e ocupat decât în momentul evenimentului: cum se întâmplă dăruirea reciprocă foarte brusc? Doar semnificațiile, încă misterioase, ale unei memorii geometric-afectate pot dezvălui treptat o astfel de relație volatil-pulsatilă. Din ea se pot naște meta-arhitecturi, contururile unui etern loc/ne-loc, o tandrețe mai spontană a intervențiilor. Când presiunea huruie, procesul invizibil de transubstanțiere a ei devine un interes profund. Printre și între toate: Clarice explorând mări, sunet-franj, parantezele sparte ale unor contexte lingvistice vag moi.
Despre Fictions, my body
Fictions, my body abordează limbajul în spațiul performativ și are intenția sa pună în dialog diferite tipuri de practici. Sunt invitați o serie de artiști care explorează dinamici între corp, prezență și vorbire. Cadrul își propune să facă posibilă întâlnirea unor artiști din dans cu publicul, artiști locali și internaționali, care își orientează practicile coregrafice și prin intermediul celorlalte arte (teorie, filosofie, poezie, sunet, arte vizuale).
Artiștii invitați propun alte moduri de a lucra în compania limbajului sau diferite încadrări ale lui, dincolo de ilustrare, cu tensiunea dintre reprezentare și corporalitate.
Dacă în ediția de anul trecut a cadrului Fictions, my body ne interesa prezența încorporată care generează cuvânt, și cuvântul care generează o nouă corporalitate sau întrupare a lui, provocând o reflexie asupra limitei dintre realitate și ficțiune, anul acesta extindem întrebările mai departe spre ce situații poate crea, constela, limbajul. Care sunt modurile prin care limbajul, și reprezentarea, interpretarea, semnificația sa produc altfel de situații? Cum poate deschide alte citiri ale realității în care ne întâlnim? Poate limbajul, prin potențialul de a reformula realități, să meargă dincolo de limbaj? Ce produce absența limbajului? Ce noi sensuri, definiții și perspective aduc formulările lingvistice dansului?
Formatul de anul acesta va cuprinde, pe lângă prezentări de tip performance, situații performative provocate prin limbaj: laboratoare, lectures, cadre participative și practici din interiorul performance-urilor.
Artiști
Adriana Gheorghe (laborator & protocol performativ)
Alice Chauchat (de la distanță – shared practice)
Andreea David (atelier și performance)
Cătălina Gubandru (performance participativ)
Cosmina Moroșan & Anticorp Solar (performance cu cadru participativ)
Diego Agullo (laborator, lecture & performance)
Eliza Trefas (performance)
Florin Flueras (performance)
Mihaela Dancs & Vlad Benescu (performance)
Organizer
Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.
https://www.cndb.ro/
021-318.86.76