O voce este la fel de singulară ca o amprentă. Când țipăm, ne catapultăm pe noi înșine, dezvăluind acea dimensiune a noastră dintre corp și minte, poate cea mai apropiată de suflet. “Să ne deschidem gura și să lăsăm să iasă sunete dintr-o gaură în mijlocul feței noastre”, dezvăluind atât forța noastră cea mai puternică, cât și cea mai profundă vulnerabilitate.
În “collected screams”, Sarah Vanhee împărtășește diferite strigăte rostite și nespuse din medii științifice, filosofice, mitologice, artistice și politice, trecând de la țipătul colectiv, contextualizat și acceptat social la teritorii mai întunecate, mai intime, la scăpări necontrolate, fără nicio încercare ...Read more-->
O voce este la fel de singulară ca o amprentă. Când țipăm, ne catapultăm pe noi înșine, dezvăluind acea dimensiune a noastră dintre corp și minte, poate cea mai apropiată de suflet. “Să ne deschidem gura și să lăsăm să iasă sunete dintr-o gaură în mijlocul feței noastre”, dezvăluind atât forța noastră cea mai puternică, cât și cea mai profundă vulnerabilitate.
În “collected screams”, Sarah Vanhee împărtășește diferite strigăte rostite și nespuse din medii științifice, filosofice, mitologice, artistice și politice, trecând de la țipătul colectiv, contextualizat și acceptat social la teritorii mai întunecate, mai intime, la scăpări necontrolate, fără nicio încercare de articulare și țipete infinite.
Ea se întreabă de ce nu am țipat când am fi putut țipa și, pe fondul patriarhatului, revendică din nou țipătul ca instrument, ca armă, ca vindecare instantanee, ca modalitate de destindere sau mijloc de exprimare a durerii, emoției, fricii, furiei, bucuriei sau a oricărui lucru de nedescris. Merităm să țipăm.
Biografie
Sarah Vanhee este o artistă recunoscută pe plan internațional, performer și scriitoare a cărei operă a fost prezentată în contexte importante ale artelor spectacolului în ultimii cincisprezece ani, precum și în domeniul artelor vizuale, al filmului și al literaturii. Vanhee este cunoscută pentru activitatea sa transdisciplinară și transectorială și pentru inventarea unor forme de artă noi și originale, de cele mai multe ori într-o manieră spontană. Arta ei este condusă de o imaginație radicală, care duce la crearea de noi ficțiuni radicale sau la realizarea unor intervenții radicale în realitate. În plus, arta este pentru ea un instrument prin care aduce în prim-plan narațiuni subexpuse și voci non-dominante.
Text și performance: Sarah Vanhee
Limba: engleză
Cu sprijinul: Flanders State of the Art
Produs de: Manyone
Difuzare și management de turneu: Hiros
Mulțumiri: Britt Hatzius, Xiri Tara Noir, Flore Herman, Isabel de Navéran
Bucharest International Dance Film Festival este organizat de Asociația Tangaj Collective.
„Bucharest International Dance Film Festival, Ediția a IX-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a IX-a” este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.
Festivalul este susținut de Conceptual Lab by Theo Nissim, Goethe Institut, Flanders State of the Art și sponsorizat de Mariage D’Or, Five Continents și Jarre by Alouette.
Partenerii proiectului: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Grădina cu Filme – Cinema and More), Asociația Spațiul de Artă Contemporană (/SAC@Malmaison), Centrul Național al Dansului București, Linotip – Centru Independent Coregrafic, Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului (Centrul Vârsta4), Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice “Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Ziarul Metropolis, Happ.ro, Scena9, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemap, MovieNews.ro.
Organizer
Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.
https://www.cndb.ro/
021-318.86.76