„Some Choreographies” pune în scenă un dialog între dansatoarea Ramona Caia și o prețioasă colecție video de diferite stiluri de dans, editate și reproiectate.
Coregrafia se desfășoară într-un proces mimetic al unei multitudini de fragmente reunite într-o secvență rapidă și dezgropate din istoria dansului și a performanței spuse de cinema și internet, în căutarea unei materii cinetice sensibile. Ramona Caia întruchipează, transformă, conectează și dă formă corpului portretizat în acele imagini, îi analizează dinamica, libertatea și instantaneitatea lingvistică dintr-o perspectivă neutră. În a doua parte, un videoclip original al artistului Roberto Fassone prezintă o succesiune de coregrafii vizuale, un peisaj simbolic fără ...Read more-->
„Some Choreographies” pune în scenă un dialog între dansatoarea Ramona Caia și o prețioasă colecție video de diferite stiluri de dans, editate și reproiectate.
Coregrafia se desfășoară într-un proces mimetic al unei multitudini de fragmente reunite într-o secvență rapidă și dezgropate din istoria dansului și a performanței spuse de cinema și internet, în căutarea unei materii cinetice sensibile. Ramona Caia întruchipează, transformă, conectează și dă formă corpului portretizat în acele imagini, îi analizează dinamica, libertatea și instantaneitatea lingvistică dintr-o perspectivă neutră. În a doua parte, un videoclip original al artistului Roberto Fassone prezintă o succesiune de coregrafii vizuale, un peisaj simbolic fără urme umane și totuși în căutarea unei relații cu corpul de pe scenă și reflectând asupra materiei intangibile din care este făcut dansul.
Concept, direcție artistică, video și coregrafie: Jacopo Jenna
Creat în colaborare cu : Ramona Caia
Colaborare video: Roberto Fassone
Creație sonoră: Francesco Casciaro
Light design: Mattia Bagnoli
Costume: Eva di Franco
Organizare: Luisa Zuffo
Biografie
Jacopo Jenna este coregraf, interpret și realizator de film care creează lucrări scenice, piese video și instalații. Lucrările sunt orientate spre cercetări privind percepția dansului sau coregrafiei ca o practică extinsă generând o varietate de context performativ pentru a recadra corpul în relația cu mișcările. Ca absolvent de sociologie, a studiat și dansul la Codarts (Rotterdam Dance Academy).
Creează programe de formare și educație pentru diferite grupe de vârstă experimentând noi moduri de relaționare cu arta performanței. În Europa a lucrat cu companii de dans, proiecte de cercetare coregrafică și diverși artiști precum Jacopo Miliani, Caterina Barbieri, Roberto Fassone, Ramona Caia, Bassam Abou Diab.
Proiectele sale sunt produse și susținute de spazioK/Kinkaleri. Lucrarea sa a participat la festivaluri și locații, inclusiv Centrale Fies Dro, Virgilio Sieni, MART Museum Rovereto, Contemporanea Festival Prato, European Pepinieres for jeans artists / Young Video Creation, Palazzo Strozzi Firenze, Pecci Center for Contemporary Art Prato, Fabbrica Europa Firenze, CROSS International premiu de performanță, Teatru Scurt Roma, Danae Festival Milano, Dansem Marseille, Bipod Festival Beirut, Palazzo Grassi Punta della Dogana Veneția, Chantiers d’Europe – Théâtre de la Ville Paris, Do Disturb – Palais de Tokyo Paris, Mudam Contemporary Art Museum din Luxemburg.
http://www.jacopoj.it/
Roberto Fassone trăiește și lucrează între Florența și Pol Sesanne. Cercetările sale se desfășoară în jurul titlurilor, Prințului, structurilor creative, interacțiunii dintre joc și performance, diferențe între poveste și anecdotă, gesturi spontane, cărți de Tarot și alte realități paralele.
În ultimii ani, Fassone și-a expus și a interpretat lucrările la instituții italiene și internaționale, inclusiv: Quadriennale di Roma; Japan Media Arts Festival, Tokyo; MAM bo, Bologna; Fanta-MLN, Milano; OGR, Torino; MOCAK, Cracovia; IIC, Paris; AOYS (online); Zkm, Karlsruhe; Mart, Rovereto; Castello di Rivoli, Torino. A fondat Museo del Tempo Perso din Modena. În prezent scrie o carte intitulată Profezie.
http://www.jamaicainroma.com/
Ramona Caia este dansatoare și coregrafă. După ce a absolvit Academia Națională de Dans din Roma și Rudra Atelier Béjart Lausanne a avut diverse experiențe profesionale în cele mai cunoscute teatre italiene. A colaborat cu coregrafi precum Karole Armitage, Virgilio Sieni și artiști plastici precum Daniela De Lorenzo. În 2012 a fondat grupul de cercetare coregrafică CANI cu Giulia Mureddu și Jacopo Jenna.
Co-producția
KLm – Kinkaleri și Centrale Fies
Cu sprijinul
Azienda Speciale Palaexpo – Mattatoio | Progetto PrendersiCura
Mențiuni speciale
Spectacolul „Some Choreographies” este una dintre cele 20 de lucrări selectate în cadrul programului Twenty22 al rețelei europene de dans contemporan Aerowaves din care CNDB face parte alături de instituții similare din Portugalia, Germania, Danemarca, Elveția, Norvegia, Belgia, Ungaria, Cehia, Italia, Austria, Cipru, Grecia, Albania, Croația, Rusia, Islanda, Irlanda, și altele.
Organizer
Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.
https://www.cndb.ro/
021-318.86.76