Dansezi? Cursuri de dans contemporan la CNDB (martie - iunie 2025)

Wed, 05 March, 19:00 - Wed, 26 March, 21:00

București , România

Wed, 05 March, 19:00 - Wed, 26 March, 21:00 București , România

Bilete Pret Bilete disponibile Cantitate
Abonament modul 1 (8 ședințe) 515.00 RON 11
-
0
+
Abonament modul 1 & 2 (14 sedințe) 850.00 RON 15
-
0
+
Total 0.00 RON 0 bilete COMANDĂ
Biletele digitale iţi sunt livrate instant prin email. Simplu. Rapid.

Despre eveniment

În perioada martie - iunie 2025 se reiau cursurile de dans pentru adulți (începători și intermediari) împărțite în două module susținute de artistele Andreea Novac și Alexandra Mihaela Dancs. 

Prin însușirea unor noțiuni teoretice de bază, a unor practici și tehnici de mișcare specifice dansului contemporan, cât și prin improvizație ghidată, o să descoperi mai multe despre relația cu corpul tău în mișcare, despre cum te raportezi la spațiu, muzică și la cei din jurul tău și despre ce te face să trăiești mai mult în prezent. 

Aspecte generale | ce vei învăța la ...Citeste mai mult-->

În perioada martie - iunie 2025 se reiau cursurile de dans pentru adulți (începători și intermediari) împărțite în două module susținute de artistele Andreea Novac și Alexandra Mihaela Dancs. 

Prin însușirea unor noțiuni teoretice de bază, a unor practici și tehnici de mișcare specifice dansului contemporan, cât și prin improvizație ghidată, o să descoperi mai multe despre relația cu corpul tău în mișcare, despre cum te raportezi la spațiu, muzică și la cei din jurul tău și despre ce te face să trăiești mai mult în prezent. 

Aspecte generale | ce vei învăța la cursurile noastre de dans:
- noțiuni despre corp, motricitate, relația cu spațiul, ritmul și energia pe care le aloci fiecărei mișcări și acțiuni individuale și de grup;
- exerciții de mișcare care se regăsesc în tehnicile dansului contemporan;
- metode de a te exprima liber, a-ți formula propria „voce” în mișcare, prin exerciții coregrafice care folosesc improvizația ca metodă structurată de cunoaștere și învățare;
- îmbunătățirea memoriei, a mobilității și a tonusul muscular;
- noțiuni de analiză pentru a „citi” și relaționa mai ușor cu o construcție coregrafică (moment sau spectacol care presupune mișcare). 

Beneficii suplimentare:
- pe întreaga durată a cursurilor, participanții vor beneficia de 50% reducere la spectacolele CNDB din stagiunea actuală;
- 50% reducere în cadrul evenimentului „Dans. Context. Showcase” în perioada 24 – 27 aprilie, la peste 10 spectacole de dans contemporan ce vor avea loc la atât la CNDB, cât și la Linotip - Centru independent Coregrafic (în limita locurilor disponibile);
- acces ghidat în resursele mediatecii CNDB (cărți, documente, periodice și videouri cu  spectacole internationale de dans și performance etc.);
acces la diverse surse informative despre dansul contemporan, curatoriate de profesoarele cursurilor.

Descriere cursuri

Modulul 1 | 5.03 - 30.04.2025 | în fiecare miercuri de la 19:00 la 21:00
Atelierul este susținut de coregrafa și dansatoarea Andreea Novac cuprinde 8 întâlniri, prin care îți vei descoperi propriul mod de a fi în mișcare folosind improvizații ghidate, structuri și practici coregrafice. Îți vei antrena sensibilitatea și inteligența kinestezică și o să dobândești o mai bună cunoaștere a propriului corp. Vei descoperi  corpul în mișcare, un un spațiu complex, de explorat, recipient al unor experiențe cinetice, afective, cognitive și sociale bogate și diverse. Vei învăța cum să te miști mai eficient, expresiv, creativ, cultivându-ți noi perspective de a aborda, privi, înțelege, practica mișcarea.

Modulul 2 | 20.05 - 24.06.2025 | în fiecare marți de la 19:00 la 21:00
Cel de-al doilea modul este coordonat de Alexandra Mihaela Dancs, iar în cadrul acestuia o să descoperi cum să te (re)conectezi cu propriul corp și să îți depășești limitele false impuse în raportul tău cu dansul. Se vor dobândi noțiuni teoretice și tehnici de mișcare de bază specifice dansului contemporan, prin exerciții, improvizații ghidate și scurte secvențe coregrafice accesibile pentru a descoperi o fizicalitate personală bazată pe experiența și individualitatea ta, cu accent  mai degrabă pe autenticitate decât pe apropierea unui anume vocabular de mișcare sau a unei estetici. O să îți îmbunătățești postura, flexibilitatea, rezistența fizică, coordonarea, echilibrul și nivelul energetic. 

Înscriere & taxă de participare:
Pentru a participa la cursuri este necesar să trimiți un email la adresa cursuri@cndb.ro  până în data de 3.03.2025 cu dovada plății a primului modul. Înscrierea este valabilă în urma unui email de confirmare.

Număr participanți: 15.
Locurile se ocupă în ordinea înscrierilor. 
*Accesul la curs se face doar în baza achitării taxei integrale a primului modul. 

Primul modul (8 ședințe): 515 RON 
Al doilea modul (6 ședințe): 385 RON
Ambele module (14 ședințe): 850 RON

Biografii coordonatoare

Andreea Novac este artistă independentă, coregrafă şi performer. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi Coregrafia la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „IL Caragiale” București (licență, master, doctorat). Spectacolele ei au fost prezentate in diferite contexte naționale și internaționale. Trece prin numeroase stagii de formare profesională, participă la rezidențe naționale și internaționale (Franța, Ungaria, Luxemburg, Italia, Estonia, Olanda, etc), creează coregrafie pentru teatru şi film, lucrează interdisciplinar, susţine ateliere de dans contemporan pentru profesioniști și amatori. Este co-fondatoarea Asociației Developing Art înființată în 2017. A fost coordonatoarea Departamentului de Comunicare și consilier artistic în cadrul Centrului Național al Dansului București între 2008 – 2015, curatoare asociată Bucharest International Dance Film Festival în 2020, directoare artistică a Festivalului Caleido în 2020, 2021, 2023. Este artistă asociată Areal din 2022. Colaborează constant cu artiști și structuri independente pentru a susține și dezvolta proiecte în domeniul dansului contemporan și artelor performative. A primit premiul pentru cea mai bună coregrafie în cadrul galei UNATC (master) în 2017 și Premiul pentru contribuția adusă dansului contemporan acordat de Centrul Național al Dansului București în 2020.

Atelierul pe care îl propun se construiește în jurul ideii de corp în mișcare ca spațiu complex, de explorat, recipient al unor experiențe cinetice, afective, cognitive și sociale bogate și diverse. Vom folosi improvizații ghidate, structuri și practici coregrafice pentru a descoperi propriul mod de a fi în mișcare, dar și felul în care dansul ne poate aduce împreună și ne poate conecta. Ne vom antrena sensibilitatea și inteligența kinestezică și vom descoperi multiple răspunsuri la întrebarea “ce ne mișcă”. Mi-aș dori ca întâlnirile noastre să aducă o mai bună cunoaștere a propriului corp, să faciliteze contexte pentru mișcare eficientă, expresivă, creativă, să încurajeze noi perspective de a aborda, privi, înțelege, practica mișcarea.
- Andreea Novac


Alexandra Mihaela Dancs, artistă independentă din București, activează în domeniul dansului contemporan și al artelor performative din 2004. A studiat cu coregrafi precum: Florin Fieroiu, Eduard Gabia, Valentina De Piante, Pascal Allio, David Zambrano, DD Dorvillier, Benoît Lachambre, Ko Murobushi, Keith Hennessy, Jonathan Burrows, Miguel Gutierrez, Vera Mantero, Meg Stuart, Deborah Hay. A fost bursieră danceWeb la festivalul ImpulsTanz Vienna în 2010 și 2012. A dansat în lucrări semnate, printre alții, de Pascal Allio, Cătălina Gubandru, Florin Flueraș, Rui Catalao, Mădălina Dan, Vava Ștefănescu, Doris Uhlich, Florin Fieroiu. A creat performance-uri de dans contemporan care au fost prezentate pe scena locală și internațională, în festivaluri de profil precum Temps d’Images, Like CNDB, Bucharest Fringe, Teszt, Explore Dance Festival, Homefest, FNT. Din 2022 colaborează cu Vlad Benescu și creează împreună cu acesta “Luați de VAL…s”, “Somatic Freaks 1.0”, “Tura de noapte” și “Somatic Freaks  –  Revoluția Proprioceptorilor”. Din 2019 face parte din proiectul muzical performativ “pj.lo & the accidentals” de Jean Lorin Sterian. A semnat coregrafia, joacă și dansează în spectacolele de teatru “Lizica” (2023) de Alex Tocilescu și “Dreamz” (2024) de Robert Bălan. Între 2021 și 2024 a fost artistă asociată AREAL. A ghidat ateliere de mișcare și dans din 2009. A conceput “Totul pentru Endorfine”, un program produs de CNDB, adresat tuturor amatorilor de dans, desfășurat între 2016 și 2023. În 2014 a primit din partea CNDB Premiul de Excelență pentru contribuția adusă construcției dansului contemporan, iar în 2024, Premiul Special al Juriului pentru expresivitate corporală, în cadrul Bucharest Fringe Festival. De câțiva ani, Alexandra se dedică cu aceeași pasiune pe care o are pentru dans, surfing-ului.

Pierdem conexiunea cu propriul corp, ne punem limite false din tot soiul de motive și ni se pare că dansul nu e pentru noi. De fapt, dansul e al tuturor. Este un instrument de învățare, autocunoaștere și relaționare cu lumea înconjurătoare, la îndemâna oricui. În cadrul acestui atelier vom dobândi noțiuni teoretice și tehnici de mișcare de baza specifice dansului contemporan, prin exerciții, improvizații ghidate și scurte secvențe coregrafice accesibile tuturor pentru a descoperi o fizicalitate personală bazată pe experiența și individualitatea fiecăruia, cu accent  mai degrabă pe autenticitate decât pe apropierea unui anume vocabular de mișcare sau a unei estetici. Vom observa în timp nu doar îmbunătățiri ale posturii, flexibilității, rezistenței fizice, coordonării, echilibrului și nivelului energetic, dar și o transformare a modului în care interacționăm cu realitatea în care trăim.
- Alexandra Mihaela Dancs

Partener media principal
Radio Guerilla

Parteneri media
Radio Romania CulturalTVR CulturalArta MagazineZile și NopțiELLEadevărul.ro, Happ.roThe InstituteISCOADAZeppelinFeederAgerpresLiterNetGolan MagazineMetropolis NewspaperVisit Bucharest

Parteneri strategici
Cinema Union

Centrul Național al Dansului București | Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizator

C.N.D.B.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

https://www.cndb.ro/

021-318.86.76