Fictions, my body – Toward Blank & In the language that you are/Picnic with animals

Fri, 08 December, 19:00

București , România

Fri, 08 December, 19:00 București , România

Evenimentul s-a încheiat.

Despre eveniment

Eliza Trefas, Toward Blank (First the talk goes from the lips, then from the mind, then from the heart.)  

Prin Toward Blank, pun sub observație efectele uneori limitative ale limbajului în practicile de performance, precum și în viață. „Trăim în descrierea unui loc și nu în locul în sine.” (WS) Există gesturi și procese ce nu aparțin limbajului, ce nu pot fi exprimate, transcrise, observate, limitate, explicate prin cuvinte. Unele lucruri pot avea loc doar în realmul experienței. Caut un sens mai larg al „tăcerii” în contextul performance-ului, lăsând să dispară semnificația, apoi discursul, apoi spectacolul. În special pentru cei pentru care ...Citeste mai mult-->

Eliza Trefas, Toward Blank (First the talk goes from the lips, then from the mind, then from the heart.)  

Prin Toward Blank, pun sub observație efectele uneori limitative ale limbajului în practicile de performance, precum și în viață. „Trăim în descrierea unui loc și nu în locul în sine.” (WS) Există gesturi și procese ce nu aparțin limbajului, ce nu pot fi exprimate, transcrise, observate, limitate, explicate prin cuvinte. Unele lucruri pot avea loc doar în realmul experienței. Caut un sens mai larg al „tăcerii” în contextul performance-ului, lăsând să dispară semnificația, apoi discursul, apoi spectacolul. În special pentru cei pentru care cuvintele alcătuie lumea așa cum o înțelegem, pare uneori necesară o desprindere de limbaj și sens, to remove word back from the world. Mai întâi vorbirea pleacă de pe buze, apoi din minte, apoi din inimă.

Cătălina Gubandru, In the language that you are/Picnic with animals

Cătălina îmbină conceptul prezentat anterior în cadrul Fictions, my body, de a lucra cu limbajul și a exista prin limbaj pe scenă, și conceptul dezvoltat anul acesta de a coexista, trăi și a se integra printre animale, de a face schimb de practici (performative sau nu) cu acestea, concept testat și experimentat într-o rezidență alături de animale. Este o invitație către public de a explora testa imagina pe perioada performance-ului simplitatea și autenticitatea proprie animalelor, și de a încerca un mod de comunicare specific acestora, deschiderea conceptului de limbaj către sfera animalelor, către limbajul animalelor, imaginarea limbajului din perspectiva animalelor / Ficțiune, corpul meu/ al nostru / al lor. Propun un cadru deschis și “safe” în care fiecare este liber sa exploreze relația cu animalele și ceea ce poate însemna limbajul animalelor. Mai exact, propun să fim animale. Și, pentru că majoritatea animalelor sunt cele mai fericite atunci când au ce mânca, acțiunea se va întâmpla în jurul conceptului de picnic.
Mai mult sau mai puțin ironic spus, iubesc foarte mult animalele, experiența de a trăi cu animale, mai ales animale mai mari cum ar fi măgarii (exceptându-se exploatarea de orice fel), este o experiență foarte puternica. Fiindu-mi foarte dor de ele și neavând acces imediat și facil la acestea, m-am gândit să propun acest cadru, de-a face transfer către public și de a experimenta același lucru cu oamenii, sunt curioasă ce se va întâmpla.
 

Despre Fictions, my body
Fictions, my body abordează limbajul în spațiul performativ și are intenția sa pună în dialog diferite tipuri de practici. Sunt invitați o serie de artiști care explorează dinamici între corp, prezență și vorbire. Cadrul își propune să facă posibilă întâlnirea unor artiști din dans cu publicul, artiști locali și internaționali, care își orientează practicile coregrafice și prin intermediul celorlalte arte (teorie, filosofie, poezie, sunet, arte vizuale). 
Artiștii invitați propun alte moduri de a lucra în compania limbajului sau diferite încadrări ale lui, dincolo de ilustrare, cu tensiunea dintre reprezentare și corporalitate. 
Dacă în ediția de anul trecut a cadrului Fictions, my body ne interesa prezența încorporată care generează cuvânt, și cuvântul care generează o nouă corporalitate sau întrupare a lui, provocând o reflexie asupra limitei dintre realitate și ficțiune, anul acesta extindem întrebările mai departe spre ce situații poate crea, constela, limbajul. Care sunt modurile prin care limbajul, și reprezentarea, interpretarea, semnificația sa produc altfel de situații? Cum poate deschide alte citiri ale realității în care ne întâlnim? Poate limbajul, prin potențialul de a reformula realități, să meargă dincolo de limbaj? Ce produce absența limbajului? Ce noi sensuri, definiții și perspective aduc formulările lingvistice dansului? 
Formatul de anul acesta va cuprinde, pe lângă prezentări de tip performance, situații performative provocate prin limbaj: laboratoare, lectures, cadre participative și practici din interiorul performance-urilor. 
Artiști
Adriana Gheorghe (laborator & protocol performativ)
Alice Chauchat (de la distanță – shared practice)
Andreea David (atelier și performance)
Cătălina Gubandru (performance participativ) 
Cosmina Moroșan & Anticorp Solar (performance cu cadru participativ) 
Diego Agullo (laborator, lecture & performance) 
Eliza Trefas (performance)
Florin Flueras (performance) 
Mihaela Dancs & Vlad Benescu (performance)

Centrul Național al Dansului București | Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizator

C.N.D.B.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

https://www.cndb.ro/

021-318.86.76