O lucrare de dans pentru un dansator și un coregraf.
Solo-ul TANZANWEISUNGEN al lui Moritz Ostruschnjak cu furibundul Daniel Conant este un foc de artificii de pași. Nu va fi așa la nesfârșit – scrie pe pancarta pe care coregraful Moritz Ostruschnjak o poartă pe scenă, în timp ce dansatorul Daniel Conant performează un dans tradițional din Bavaria. Spectacolul solo TANZANWEISUNGEN (instrucțiuni de dans) este plin de referințe auto-reflexive și ironice. Autorul rămâne fidel stilului eclectic și îi permite solistului său să treacă fără efort de la dansul tradițional bavarez la grand jeté, de la jocul de glezne specific ...Citeste mai mult-->
O lucrare de dans pentru un dansator și un coregraf.
Solo-ul TANZANWEISUNGEN al lui Moritz Ostruschnjak cu furibundul Daniel Conant este un foc de artificii de pași. Nu va fi așa la nesfârșit – scrie pe pancarta pe care coregraful Moritz Ostruschnjak o poartă pe scenă, în timp ce dansatorul Daniel Conant performează un dans tradițional din Bavaria. Spectacolul solo TANZANWEISUNGEN (instrucțiuni de dans) este plin de referințe auto-reflexive și ironice. Autorul rămâne fidel stilului eclectic și îi permite solistului său să treacă fără efort de la dansul tradițional bavarez la grand jeté, de la jocul de glezne specific în box la mișcări de break dance și de la reverențe la săritul corzii. Performerul își croiește drum, neobosit, prin canonul extrem de divers al mișcării, asumând ipostaze de rezistență, de luptă și de victorie, masculinitate stilizată, youth culture, balet clasic, dansuri de salon și sporturi, într-o succesiune rapidă, uneori absurdă, de elemente divergente care se suprapun, ironizează și se contrazic reciproc și care, în combinație, conduc jucăuș, dar și provocator spre abis.
Coregrafie: Moritz Ostruschnjak
Asistență coregrafică: Daniela Bendini
Dans: Daniel Conant
Consilier de dramaturgie: Carmen Kovac
Design de lumini: Benedikt Zehm
Costumele: Daniela Bendini, Moritz Ostruschnjak
Management: Alexandra Schmidt
Turneu: Pascal Jung
PR: Simone Lutz
Acest eveniment/proiect este realizat de Asociația Bavareză de Stat pentru Dans Contemporan (BLZT) cu fonduri de la Ministerul Bavarez al Științei și Artelor.
Biografie
În lucrările sale, Moritz Ostruschnjak se concentrează asupra transformărilor experiențelor fizice și sociale în vremuri de digitalizare și virtualizare. Piesele sale sunt spații alcătuite din de hyperlink-uri care utilizează mașinăria media a secolului XXI. Urmând principiul “pick & mix” și “cut & paste”, elemente și conexiuni extrem de eterogene formează narațiunea unei realități în care granițele dintre politică, divertisment și populism devin din ce în ce mai indistincte. Ca membru activ al scenei graffiti sprayer, Ostruschnjak și-a dezvoltat interesul pentru dansul contemporan prin breakdance. A studiat la Iwanson International din München și și-a completat pregătirea cu Maurice Béjart la Lausanne. Din 2013 lucrează ca coregraf independent și a creat solo-ul “Island of Only Oneland”, precum și piesele de ansamblu “Text Neck”, “BOIDS”, “UNSTERN” și “AUTOPLAY”. Producția sa “YESTER:NOW” (2021) a avut premiera în cea mai mare sală de concerte din München, Sala Filarmonicii din Gasteig, iar în 2022 a realizat “TERMINAL BEACH” la Utopia München. Lucrările sale au fost prezentate la numeroase festivaluri europene, producția “UNSTERN” a fost selectată pentru TANZPLATTFORM DEUTSCHLAND 2020, iar solo-ul său TANZANWEISUNGEN pentru TANZPLATTFORM DEUTSCHLAND 2022. A fost unul dintre artiștii Aerowaves Twenty21, iar în 2020 a primit Premiul de promovare a dansului din partea orașului München. În 2022 a primit grantul pe trei ani din partea Departamentului pentru Artă și Cultură al orașului München și finanțarea conceptuală pe trei ani a Fonds Darstellende Künste. Moritz Ostruschnjak este membru al Tanztendenz München e.V. și a fost susținut de rețeaua Grand Luxe 2019/2020.
Organizator
Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.
https://www.cndb.ro/
021-318.86.76